Loading

Recent Topics

Welcome!

by 3D-ME

Calibration is key to getting your printer working reliably and accurately.

This group is a place to discuss many of the aspects regarding calibrating your printer, as well as sharing files designed for printer calibration.

Feel free to start a topic about anything that is calibration related, i.e. best calibration techniques, build plate adhesive, max printer speed, or favorite calibration objects.

Have fun!

View Comment

Blue tape notre sticking to glass

by Nono9212

Hi ,
I recently switched to blue painter's tape (scotch 3M) to solve my issues with first layers. The pla I'm printing seems to stick rather well to the tape with a bit of rubbing alcohol applied before, however, it doesn't prevent thé plastic from wrapping as the tape itself wraps up... Anyone has an Idea on how to fix that ?
My bed is calibrated as good as possible , like 0.05mm précision, printing at 0.2mm layer height for the first layer at 205° (recommended between 180-210 on the label).

View Comment

Weird first layer problems

by Teranolist

Hi,

currently I have some weird problems with my first layers (see pictures).

In total, the bed seems leveled quite well, but there are two spots with, in my opinion, exactly opposite problems:

On one spot, the layer is too thin, on the other it curles upwards (doesn't stick?).

  • The bed was cleaned thoroughly right before this print
  • I checked the bed with a ruler, it looks perfectly flat on those spots

Is there anything else that could cause this behaviour?

Edit: Some Details:
Filament: Elegoo white PLA
Layer Height: 0.3mm
Speed: 30mm/s
Nozzle: 220°C
Bed: 60°C

View Comment

Ender 2 Fang Profile?

by Steamboat_Ed

Howdy gang. Have added a fang to my Ender 2 and took a whack at tuning it with zero success. Has anyone got a link to a good profile for this config? Hoping to eventually do the same to an Ender 3 if I ever get the 2 figured out.

View Comment

Z Over Movmnet, Z Calibration?

by divreig

I don't know what's on, its a new build. The Z movement is way over what it should be. I had the axis move 40mm but it moved 52.23mm. I am using the firm ware form the kit manufacture and checked #define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT to the Prusa calculator (https://www.prusaprinters.org/calculator/) the values are correct.
Any ideas.

View Comment